Dôchodocovia prvýkrát demonštrovali proti vládnym reformám

30.05.2012 Celý región

Praha 30. mája (TASR) - Českí dôchodcovia dnes v centre Prahy masovo protestovali proti vládnym reformám a spomaleniu valorizácie dôchodkov. V novodobej českej histórii išlo o prvú demonštráciu tohto druhu, uviedla agentúra Mediafax.

Protestná akcia, na ktorú podľa organizátorov prišlo takmer 3000 seniorov, vyvrcholila pred sídlom vlády. Zástupcovia Rady seniorov odovzdali kabinetu premiéra Petra Nečasa (ODS) petíciu s podpisovými hárkami. Nikto z ministrov pred dôchodcov nepredstúpil a petíciu prevzal úradník.

Dôchodcovia zásadne nesúhlasia s návrhmi vlády, ktorá presadzuje valorizáciu dôchodkov o tretinu rastu inflácie a tretinu rastu miezd. "Vláda rozhodla o nás bez nás. Valorizácia dôchodkov na úrovni tretiny inflácie a tretiny rastu reálnych miezd je úplne nedostatočná," tvrdia organizátori protestu.

"Českí seniori museli vyjsť do ulíc. Hanba tejto vláde," vyhlásil predseda Rady seniorov Zdeněk Pernes. "Seniori nemôžu štrajkovať, dúfam, že tak urobia naše deti," dodal. Pripomenul pritom, že súčasný rok mal byť Európskym rokom medzigeneračnej solidarity.

Akciu podporil aj Lukáš Matoška, hovorca iniciatívy Za slobodné vysoké školy, ktorý zdôraznil podobnosť dôchodcov a študentov. Obe skupiny sú podľa neho finančne a sociálne zraniteľné a obom chce vláda brať peniaze.

Demonštrácia podľa Mediafaxu začala po 13.00 h krátkou scénkou, v ktorej staršia pani vysvetľovala smrti, že nemôže zomrieť, dokiaľ nezaplatí všetky zloženky.
 

Vyberte región